Чехія створить програму добровільного повернення українських біженців / Česká republika vytvoří program pro dobrovolný návrat ukrajinských uprchlíků

Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає, зокрема, надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках. Уряд планує визначитися з видом підтримки, на яку будуть виділені кошти, а потім запустити проект. Це передбачає проект шостої поправки до закону, відомого як lex Ukrajina, який стосується прав та обов’язків українських біженців у Чеській Республіці. Поправка також має продовжити на один рік надання тимчасового захисту, а саме до кінця березня 2025 року.

На кінець минулого тижня, за даними МВС, у Чехії було 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість із них жінки та діти. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) нещодавно закликало країни, що приймають, не примушувати біженців до повернення на батьківщину.

«Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу у поверненні до України. Хоча ситуація в Україні багато в чому не задовільна, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні», — заявили ініціатори поправки. У документах, які супроводжують аргументацію до законопроекту, вони водночас зазначають, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна незабаром закінчиться і біженці зможуть повернутися до України.

Згідно з опитуванням «Голос українців», проведеним PAQ Research спільно з соціологами Чеської академії наук, у червні повернутися додому хотіла чверть біженців. Рік тому кількість охочих повернутися становила третину опитаних респондентів. Половина учасників опитування повідомила, що вони однозначно планують залишитись за кордоном.
———
Česká republika připraví speciální program pro dobrovolný návrat uprchlíků na Ukrajinu, který v takových případech zajišťuje zejména poskytování pomoci a úhradu části nákladů. Vláda plánuje rozhodnout o typu podpory, na kterou budou prostředky vyčleněny, a následně projekt spustit. Jde o návrh šesté novely zákona lex Ukraina, která se zabývá právy a povinnostmi ukrajinských uprchlíků v České republice. Novela by také měla prodloužit poskytování dočasné ochrany na jeden rok, a to do konce března 2025.

Na konci minulého týdne bylo v Česku podle ministerstva vnitra 360 900 uprchlíků z Ukrajiny s vízy dočasné ochrany, většinou žen a dětí. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nedávno vyzval hostitelské země, aby nenutily uprchlíky k návratu do jejich vlasti.

“Je potřeba reagovat na rostoucí poptávku cizinců o pomoc při návratu na Ukrajinu. Přestože situace na Ukrajině není v mnoha ohledech uspokojivá, je vhodné nabídnout pomoc zájemcům o návrat,“ uvedli iniciátoři novely. V dokumentech, které doprovázejí argumenty k návrhu zákona, zároveň podotýkají, že vývoj událostí zatím nenasvědčuje tomu, že válka brzy skončí a uprchlíci se budou moci vrátit na Ukrajinu.

Podle průzkumu “Hlas Ukrajinců”, který provedla společnost PAQ Research společně se sociology Akademie věd ČR, se v červnu chtěla vrátit domů čtvrtina uprchlíků. Ještě před rokem tvořil počet těch, kteří se chtějí vrátit, třetinu dotázaných. Polovina účastníků průzkumu uvedla, že rozhodně plánuje zůstat v zahraničí.

Лорета ВАШКОВА, Radio Prague International / Loreta WASHKOVÁ, Radio Prague International

Опубліковано у Захист і підтримка України, Новини земляцьких об'єднань за кордоном. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.