Друзі Садиби на Міжнародний день музеїв у Седневі

Вже вдруге філія Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського «Садиба родини Лизогубів» приймала гостей з нагоди Міжнародного дня музеїв.

18 травня, нещодавно встановлений, дзвін на Георгіївській церкві запросив до храму гостей Седнева на спільну молитву за Україну, за Перемогу. Урочиста молитва, яку здійснив настоятель храму отець Тимон, об’єднала багатьох друзів Садиби – представників Товариства «Чернігівське земляцтво», Національної ради жінок України, Національної спілки художників України, Чернігівської районної ради, Седнівської селищної ради та інших гостей.

Згодом гості оглянули національні пам’ятки Седнева: Георгіївську та Воскресенську церкви, Кам’яницю, Садибу родини Лизогубів. Знані пам’ятки постійно вражають і надихають своєю величчю, історією та красою. Ось чому так багато людей хочуть повернутися до Седнева та вкотре відчути неповторну ауру пам’яток і седнівських краєвидів.

Присутні на святі були вражені численними цікавинками, які підготували працівники Садиби, спільно з представниками молодіжного і Чернігівського відділень земляцтва та спілки художників України, до цієї зустрічі.

У крипті Воскресенської церкви гості оглянули інформаційні банера, які розповідають про долю мумій Лизогубів. За допомогою наданих працівникам Садиби матеріалів від Києво-Печерського заповідника за сприяння керівника молодіжки Чернігівського земляцтва Валерія Демченка та відомого археолога, спелеолога Володимира Руденка ми можемо дізнатися про те, як з 1924 року мумії Лизогубів були вилучені з церкви та мандрували світом по різних містах і музейних виставках.

Нещодавно в Седневі був створений осередок Національної ради жінок України «Меланія». Його перші здобутки гості змогли оглянути на виставкових локаціях, які були розміщені в Кам’яниці – виставка рушників, майстер-класи по виготовленню елементів національного одягу та інше.

Садиба радо зустрічала своїх друзів. Багато чого було зроблено тут за рік. Працівники Садиби доглядають територію, підтримують належний стан пам’яток, створюють нові виставкові майданчики. Інформаційні стенди поряд із Шевченковою липою, оновлений Червоний місток, виставка світлин чернігівських фотомайстрів у Каштановій алеї, таємничий грот – вражають і кличуть парковими доріжками пройтися більш довгим маршрутом, ніж просто відвідати відому пам’ятку – Альтанку Глібова.

А потім у Садибі гостей зустрічав голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський. Адже, у новій виставковій залі про Гетьманство та рід Лизогубів були встановлені скульптурні композиції, які подаровані Садибі Національною спілкою. Голова молодіжного відділення Чернігівського земляцтва Валерій Демченко, який доклав теж зусиль, щоб ця виставкова зала наповнилася цікавим змістом, і також за сприяння Музею гетьманства, відзначив, що небагато музеїв України мають у себе і самі скульптурні композиції на території і їх макети, коли вони створювались.

Завідувачка філії Тетяна Луговська щиро дякувала всім друзям, які у цей день завітали до Садиби. На згадку про цей день дарувалася нова книга про седнівські пам’ятки та Садибу, вручалися численні Подяки від Чернігівского обласного історичного музею імені Василя Тарновського за підтримку у реалізації проектів по Садибі. Відзначалось, що допомога в реалізації кожного, хто був присутній у цей день в Садибі, для працівників філії була дуже суттєвою, сприяла її розвитку та головне – ми створили разом багато цікавих «родзинок» для численних відвідувачів Седнева.

У наш складний час все ж таки багато людей, які бажають підтримувати збереження пам’яток і реалізацію цікавих проектів музейників. Створене до нас необхідно зберегти, відновити призабуті сторінки історії та передати все це наступним поколінням наших земляків, щоб любили і знали історію України та рідного краю.

А потім всі бажаючі вирушили до нової підземної виставкової зали у Садибі – музей підземних споруд Чернігівщини. За підтримки Чернігівського земляцтва (відповідальні Валерій Демченко і Андрій Пінчук) працівники Садиби здійснили ремонт приміщення та встановили інформаційні банери. Перші відвідувачі підземелля Садиби дізналися про те, як створювались відомі підземні споруди Чернігівщини – Антонієві печері в Чернігові та Любечі, підземні ходи в Батурині, Седневі, Пакулі, Ніжині та Рихлівському монастирі. Присутні з цікавістю слухали пояснення відомого археолога, спелеолога Володимира Руденка.

На чудових світлинах Віктора Кошмала, який вкотре був поряд із нами в Міжнародний день музеїв, ми бачимо радісних, усміхнених, здивованих і вражених гостей. Віктор Миколайович, як завжди, майстерно створював чудові світлини цієї неповторної миті людського спілкування на такій таємничій і мальовничій седневській землі нашої Чернігівщини.


Андрій КУРДАНОВ, Валерій ДЕМЧЕНКО

Фото Віктора КОШМАЛА

Опубліковано у Культурна спадщина, На Чернігівщині, У відділенях | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.