«Безстрашні» ― ексклюзивна історія елітного підрозділу ГУР

Ексклюзивну історію бойового шляху співробітників елітного підрозділу ГУР МО України ― Кабульської Дев’ятки» ― відверто і в деталях описав Марк Маккінон в об’ємному матеріалі для канадського видання The Globe & Mail.

Герой України Назар Боровицький ― один з них.

У Кабулі він врятував із натовпу журналістку-фрілансерку на ім’я Фатема, яка працювала на західні медіа і перебувала у смертельній небезпеці. Він витягнув її з тисняви і доправив в аеропорт.

Утім для нього та інших спецпризначенців ГУР МО місія в Афганістані, попри небезпеку і ризики, все одно залишалась захопливою пригодою, порівняно з тим, що їх чекало після початку вторгнння.

За 20 хвилин до першого ракетного удару росії, близько 4 ранку 24 лютого 2022 року Назар зателефонував батькові Богдану.

«Він сказав мені, що я маю вивезти жінок і дітей у безпечне місце, а потім прийняти рішення, що мені робити. Він не хотів хвилюватися за сім’ю. Він просто хотів битися», — розповів батько.

На бойовий дух і характер Назара Боровицького дуже вплинули звірства росіян, очевидцем яких він став у Бучі та Бородянці.

«Його командир сказав мені, що, на жаль, Назар втратив страх. Після того, як він побачив, що сталося в Київській області, він почав брати на себе божевільні місії, на які ніхто інший не хотів іти», — розказала сестра Героя України Оксана.

Після звільнення Київщини Назар Боровицький разом з побратимами з «Кабульської Дев’ятки» брав участь у повітряних місіях порятунку з оточеного Маріуполя.

Під час одного з ризикованих рейсів він попросив командира залишити його на Азовсталі ― битися.

«Я сказав ні, і він розсердився. Він сприйняв це особисто, але я сказав йому, що наказ полягає в тому, щоб полетіти до Маріуполя і повернутися назад, бо ти потрібен мені тут», ― пригадав командир елітного підрозділу з позивним Макс.

Назар Боровицький ― єдиний загиблий із «Кабульської Дев’ятки».

Під час чергового вильоту в бік Маріуполя на допомогу побратимам, чий гелікоптер повертався з «Азовсталі» і був підбитий росіянами на окупованій території, вертоліт Назара також потрапив у пастку ворога.

28-річний Назар Боровицький був нагороджений Золотою Зіркою Героя України (посмертно).

Головне управління розвідки МО України

Опубліковано у Захист і підтримка України, Присвяти. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.