Коментар МЗС щодо ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС»

МЗС України вітає ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС», яка була ініційована Україною.

Документ фактично продовжує та розвиває обговорення проблематики ядерної безпеки, яка була однією з трьох ключових тем Глобального Саміту миру у Швейцарії.

Генасамблея окремо відзначила у резолюції результати Саміту, зокрема заклик до безпечного та захищеного використання атомної енергії та атомних установок.

Українські атомні електростанції, зокрема ЗАЕС, повинні залишатися під повним суверенним контролем України відповідно до принципів МАГАТЕ, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю.

Важливим сигналом для світової спільноти стало підтвердження ГА ООН підтримки суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, а також рішуче засудження агресії Російської Федерації проти України у порушення Статуту ООН, включаючи тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької, Запорізької, Луганської і Херсонської областей.

Рішення Генасамблеї підтвердило, що спроба анексії цих регіонів  не має законної сили та згідно з нормами міжнародного права не може бути підставою для будь-якої зміни статусу цих областей України.

Ухвалена резолюція вимагає від Російської Федерації негайного припинення агресії проти України та виведення військових сил з її території.

Резолюція закликає Російську Федерацію до припинення атак на критичну енергетичну інфраструктуру України, які підвищують ризик аварій та інцидентів на всіх атомних об’єктах України.

У резолюції засуджується незаконне та безпрецедентне силове захоплення Запорізької атомної електростанції України (ЗАЕС), а також висловлюється занепокоєння безпековою ситуацією та системами захисту на ЗАЕС.

ГА ООН вимагає від Російської Федерації вивести свій військовий та цивільний персонал з території ЗАЕС та  негайно повернути станцію під повний контроль України.

Резолюція вітає постійні зусилля Генерального директора МАГАТЕ задля усунення ризиків ядерної небезпеки та покращення захищеності об’єктів, а також організації постійної присутності Місії Міжнародного агентства з атомної енергетики з метою надання практичної підтримки та допомоги на території ЗАЕС.

Поряд з практичним внеском до імплементації Формули миру, резолюція стала важливою частиною міжнародного інструментарію для забезпечення ядерної безпеки та захищеності України в умовах російської агресії.

Україна вдячна усім державам-членам ООН, які підтримали резолюцію ГА ООН.

Довідково: резолюцію «Безпека та захищеність ядерних об’єктів України, включаючи Запорізьку АЕС» підтримали 99 країн, утрималися 60, «проти» проголосували 9.

Міністерство закордонних справ України
Опубліковано 12 липня 2024 року о 14:20

Опубліковано у Захист і підтримка України. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.