Візит дипломатів до Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України

У понеділок, 5 серпня 2024 року, за організаційного сприяння ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» делегація іноземного дипломатичного корпусу в Україні відвідала Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

До події долучилися понад 50 представників дипломатичного корпусу, а саме: Надзвичайні та Повноважні Посли та керівники дипломатичних місій Österreichische Botschaft Kyjiw / Austrian Embassy in Kyiv, Embassy of the Republic of Azerbaijan in Ukraine, Embassy of Belgium in Kyiv, Ուկրաինայում Հայաստանի դեսպանություն Посольство Вірменії в Україні, Embassy of Georgia to Ukraine, Estonian Embassy in Kyiv, Indonesian Embassy Kyiv, Казахстану, Embassy of Canada to Ukraine, Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine, Royal Norwegian Embassy in Kyiv, Палестини, Північної Македонії, Посольство Республіки Польща у Києві / Ambasada RP w Kijowie, Veleposlaništvo Slovenije v Kijevu – Посольство Словенії в Києві, Судану, Таджикистану, Посольство Угорщини, Київ / Magyarország Nagykövetsége, Kijev, Посольство Чеської Республіки в Українi / Czech Embassy in Ukraine, Чорногорії, Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні, Embassy of Sweden in Kyiv; співробітники посольств Embassy of Denmark in Ukraine, India in Ukraine (Embassy of India, Ukraine), Ambasciata d’Italia in Ucraina – Посольство Італії в Україні, Embassy of Latvia in Ukraine/ Посольство Латвійської Республіки в Україні, Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kyjiw, Slovenské veľvyslanectvo na Ukrajine / Посольство Словаччини в Україні, Сполученого Королівства, Посольство Суверенного Мальтійського Ордену в Україні/Embassy SMOM Ukraine, U.S. Embassy Kyiv Ukraine, Ambassade de France en Ukraine; делегати міжнародних організацій — Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, Міжнародного медичного корпусу, Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Моніторингової місії ООН з прав людини, Представництва Європейського Союзу, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, а також Верховної Ради України. Деякі представники дипкорпусу відвідали захід із родиною.

Центр дитячої кардіології та кардіохірургії — це найбільша високоспеціалізована кардіохірургічна дитяча клініка в Україні та одна з найбільших у Європі. Щороку Центр надає понад 20 000 консультацій для дітей і проводить понад 1000 операцій на дитячих серцях із летальністю 1%, що відповідає рівню найкращих світових клінік. Навіть в умовах війни в закладі не припинялись обстеження та операції пацієнтам з Азербайджану, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Туркменистану, Узбекистану тощо.

8 липня 2024 року під час прицільної атаки росіян на столичні медичні заклади дитячий корпус Центру, розташований за адресою: місто Київ, вулиця В’ячеслава Чорновола, 28/1, зазнав значних пошкоджень. Робота корпусу була повністю зупинена, пошкоджень зазнали й операційні зали, палати інтенсивної терапії та стаціонарного лікування хворих, радіологічне відділення, приміщення амбулаторно-консультативного відділення. Також поруйноване приймальне відділення з вхідною групою для заїзду швидких із бригадами екстреної медичної допомоги.

У межах заходу дипломати відвідали ушкоджені приміщення Центру, де на власні очі побачили наслідки жорстокої атаки російського агресора по цивільній інфраструктурі столиці та дізналися про поточний стан установи, де лікарі щодня рятували життя маленьких пацієнтів. На місці руйнувань представники дипломатичного корпусу пересвідчились у нагальній потребі реконструювати приміщення Центру, зокрема й закупити обладнання, необхідне для швидкого відновлення роботи медичної установи. Крім того, вони зробили світлини, щоби показати всьому світові той жах, який нині переживає наша держава.

Після побаченого дипломати вирушили до корпусу № 2 Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, що розміщений за адресою: вулиця Юрія Іллєнка, 24, куди було невідкладно переміщено маленьких пацієнтів разом із мамами.

У межах заходу в конференц-залі медичного закладу промови виголосили генеральний директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії доктор медичних наук, професор кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії Ілля Ємець, а також представники Батьківської опікунської ради Центру: голова ради народний депутат України Олексій Мовчан, співзасновниця ради народна депутатка України Леся Василенко та співзасновниця ради громадська діячка, координаторка проєктів Асоціації «Подружжя українських дипломатів» Tanya Sybiha.

У вступному слові пан Ємець детально розповів про роботу Центру дитячої кардіології та кардіохірургії і наголосив на необхідності забезпечити всі умови для порятунку найменших пацієнтів: «Упродовж 21 року Центр рятує життя дітей із критичними вадами серця та дарує їхнім сімʼям надію. Втім, після трагічних подій 8 липня сам Центр змушений шукати допомоги для відновлення своєї діяльності. Дитяча кардіохірургія, особливо кардіохірургія новонароджених, є дуже вимогливою спеціальністю: до команди медиків, умов лікування та методів. Сьогодні ми перебуваємо в історичній будівлі, яка колись давно утвердила славу видатного мецената Микола Терещенко як справжнього друга та підтримки для тисяч знедолених. Ми продовжили його спадщину — давню українську традицію взаємопідтримки — і створили в цій будівлі передову кардіохірургічну клініку, де діти отримують безоплатно унікальні операції. Операції, що рятують життя. Ми вдячні міжнародним партнерам, представникам дипломатичного корпусу за те, що вони — наші друзі та партнери і що ми спільно проходимо цей шлях відбудови. Ми продовжуємо традицію допомагати тим, хто найгостріше потребує підтримки. І разом здійснюємо не «фандрайзинг», а «френдрайзинг». Проходимо пліч-о-пліч непростий, дуже тернистий шлях. Але разом. Дякую за підтримку і сподіваємося на швидке відновлення».

Дипломати переглянули тематичний відеоролик про Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, а також детально дізналися про першочергові проблеми та потреби медичної установи.

Приміщення дитячого корпусу Центру наразі не можна використовувати для надання медичної допомоги, а тому всі пацієнти були оперативно евакуйовані в інший корпус. Нині вони отримують всю необхідну допомогу, однак пропускна здатність відділень корпусу для старших дітей не розрахована на таку кількість пацієнтів, тож за всю історію функціонування закладу вперше виникла черга на операції.




Едуард КРИЖАНІВСЬКИЙ, Медіацентр ГДІП

Опубліковано у Захист і підтримка України | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.