Байден «відкритий» для відправки в Україну крилатих ракет великої дальності / Biden ‘open’ to sending long-range cruise missiles to Ukraine

Пентагон уже працює над виправленнями, щоб дозволити Україні запускати зброю зі своїх винищувачів.
——
The Pentagon is already working through fixes to allow Ukraine to launch the weapons from its fighter planes.

Ракети повітряного базування дадуть українським військово-повітряним силам можливості, якими володіють лише кілька інших країн. | Фото ВПС США: льотчик 1-го класу Аарон Хілл / The air-launched missiles would give the Ukrainian air force a capability only a handful of other nations have. | U.S. Air Force Photo by Airman 1st Class Aaron Hill

Адміністрація Байдена «відкрита» для відправки в Україну крилатих ракет великої дальності, що додасть київським F-16 більшої бойової потужності, оскільки вона прагне отримати подальший імпульс у боротьбі з Росією.

Готовність Білого дому надати Україні об’єднану ракету «повітря-поверхня» з’явилася в той момент, коли напрочуд успішний наземний штурм Києва глибоко всередині Росії триває другий тиждень, що бентежить Володимира Путіна та змушує його перенаправити війська з поля бою в Україні.

За словами одного з чиновників адміністрації Байдена, остаточного рішення щодо відправлення ракети не прийнято, але адміністрація зараз працює над складними деталями. Ці питання включають перевірку передачі чутливих технологій і забезпечення того, щоб українські літаки могли запускати ракету вагою 2400 фунтів, яка несе боєголовку вагою 1000 фунтів.

Чиновнику разом із двома іншими людьми, знайомими з внутрішніми обговореннями, було надано анонімність для обговорення делікатних питань.

Пентагон відмовився коментувати, чи схвалив він передачу ракети.

«Ми розглядаємо низку варіантів, щоб задовольнити потреби України в безпековій допомозі, однак у нас немає інформації, щоб надати», — сказав речник Пентагону Джефф Юргенсен.

Дебати навколо JASSM і бажання адміністрації Байдена вивчити питання щодо її передачі роблять цю ракету останньою в довгій лінії складної зброї, яку колись вважали забороненою для передачі Україні.

Деякі члени Конгресу та політичні опоненти звинуватили адміністрацію Байдена в надто повільних рухах, щоб надати Києву обладнання, необхідне для перемоги у війні. Однак для конфлікту, який триває лише 30 місяців, схвалення F-16, танків Abrams, крилатих ракет, засобів протиповітряної оборони Patriot і сучасних піхотних авіаносців перетворили те, що було армією радянських часів, на одну з європейських бойових сил.

Потенційний крок відбувається в останні місяці перебування на посаді президента Джо Байдена, після чого рівень підтримки США Україною стане менш очевидним, якщо колишній президент Дональд Трамп знову займе Білий дім.

Ракети повітряного базування дадуть українським військово-повітряним силам можливості, якими володіють лише кілька інших країн: запуск крилатої ракети на відстань понад 200 миль з винищувача четвертого покоління американського виробництва.

Поки тривають переговори в Білому домі та Пентагоні, представник адміністрації попередив, що потрібно виконати багато роботи, перш ніж будь-які ракети справді досягнуть України, включно з тим, щоб переконатися, що наявні в Києві літаки радянських часів і його щойно поставлені F-16 можуть запускати ракету по цілях на відстані понад 230 миль.

Пентагон вже працює з Україною над цими технічними питаннями, повідомили двоє з людей.

JASSM, розроблений компанією Lockheed Martin і вперше використаний на початку 2000-х років, використовувався США в бойових діях обмежено, і ним користувалися лише кілька близьких союзників.

Україна вже має ракети як повітряного, так і наземного базування, надані США, Великою Британією та Францією, які можуть досягати майже 200 миль від точки запуску, але обмеження на використання ракет у Росії поки що залишаються в силі.

Обмеження, які передбачають, що Україна не може використовувати зброю, надану США, всередині Росії, якщо вона не розташована безпосередньо за кордоном і лише для самооборони, розчарували Київ, який неодноразово просив розкріпачити руки для удару по російських військах у своїй країні. У будь-якому випадку Україні може бути занадто пізно використовувати наявні ракети для ударів по російських літаках на їхніх базах, оскільки російські військові вивели свої винищувачі за межі радіусу дії цих ракет у травні, за словами чиновника адміністрації.

Поки Україна благає США пом’якшити свої правила, Москва використовувала свої винищувачі, які безпечно літали всередині Росії, щоб запускати плануючі бомби по українських містах, вбиваючи мирних жителів.

Українські парламентарі та радники президента Володимира Зеленського протягом останніх кількох місяців тиснули на посадових осіб Байдена та законодавців на Капітолійському пагорбі, щоб вони направили JASSM. Цей тиск посилився, коли в липні когорта українських парламентарів відвідала Вашингтон. За словами одного з джерел, їхній запит надійшов до радника з національної безпеки Джейка Саллівана.

Польща, Австралія та Фінляндія мають цю зброю, тоді як Японія та Нідерланди підписали угоди про закупівлю ракет у липні з поставкою в найближчі роки. Німеччина, Греція, Румунія та Данія також ведуть переговори щодо придбання ракети.

За даними Пентагону, виробник ракет Lockheed Martin протягом багатьох років поставив понад 4100 ракет JASSM у різних конфігураціях для ВПС США та союзників, а нова виробнича лінія в Алабамі випускає близько 45 ракет на місяць, щоб досягти цільового запасу в 7200 ракет.

JASSM дасть Україні значний приріст у радіусі польоту, оскільки F-16, надані цього літа європейськими країнами, не очікуються, щоб літати близько до російських ліній через страх бути збитими.

США та їхні союзники вже зобов’язалися надіслати Україні різноманітні боєприпаси повітря-повітря та повітря-земля для її F-16, але поставки JASSM дадуть Києву найпотужнішу та найдальшу зброю в його арсенал ВПС.

Кадр проукраїнськи налаштованих американських законодавців тисне на адміністрацію, щоб послабити обмеження на здатність Києва вести вогонь зі зброї, яка постачається США, на територію Росії. Вони стверджують, що США повинні зберегти імпульс після того, як українські сили перетнули кордон з Росією 6 серпня.

«Безумовно, ми наполягаємо на постачанні українцям додаткових систем озброєння, тому що російський повітряний терор досяг іншого порядку величини — можливо, на кілька порядків більшої величини, ніж був, з різними видами ракет, плануючих бомб і безпілотників», – сказав сенатор Річард Блюменталь (D-Connect), який повернувся у вівторок увечері з Києва. Блюменталь відмовився коментувати будь-яку конкретну зброю, яка обговорюється.

Пентагон прихильно сприйняв пропозицію Конгресу поставити ракети, оскільки Росія успішно глушила деякі інші високоточні зброї американського виробництва.

Голова Об’єднаного комітету начальників генерал Браун не виключив надсилання ракет, коли співголова Української групи представників Джо Вілсон (R-S.C.) запитав на слуханнях у квітні, чи розглядає Міністерство оборони цю дію. Те, як будуть озброєні F-16, буде частиною переговорів Міністерства оборони з союзниками з Контактної групи з оборони України, сказав Браун.

«Коли ми залучаємо F-16, це стосується не лише літаків, але й підготовки пілотів, підготовки техніків, а також забезпечення того, щоб у нас була відповідна зброя», — сказав Браун. «Це діалог, який ми ведемо не тільки для отримання літаків, але й для того, щоб вивести їх на повну боєздатність».

———

The Biden administration is “open” to sending long-range cruise missiles to Ukraine, a move that would give Kyiv’s F-16s greater combat punch as it seeks to gain further momentum in its fight against Russia.

The White House’s willingness to give Ukraine the Joint Air-to-Surface Standoff Missile comes as Kyiv’s surprisingly successful ground assault deep inside Russia heads into its second week, embarrassing Vladimir Putin and forcing him to redirect troops from the battlefield in Ukraine.

No final decision has been made on sending the missile, but the administration is working through the complicated details now, according to one Biden administration official. Those issues include reviews of the transfer of sensitive technologies, and ensuring Ukraine’s jets can launch the 2,400-pound missile that carries a 1,000-pound warhead.
The official, along with two other people familiar with internal deliberations, was granted anonymity to discuss sensitive issues.

The Pentagon declined to comment on whether it had approved the transfer of the missile.

“We consider a range of options to meet Ukraine’s security assistance requirements, however we have no information to provide,” said Pentagon spokesperson Jeff Jurgensen.

The debate surrounding the JASSM and the Biden administration’s willingness to explore its transfer makes the missile the latest in a long line of sophisticated weaponry once considered off-limits for transfer to Ukraine.

Some members of Congress and political opponents have accused the Biden administration of moving too slowly to give Kyiv the equipment it needs to win the war. Yet for a conflict that is just 30 months old, the approvals of F-16s, Abrams tanks, cruise missiles, Patriot air defenses and modern infantry carriers have transformed what was a Soviet-era military into one of Europe’s battlefield powerhouses.

The potential move comes in the waning months of President Joe Biden’s tenure, after which the level of U.S. support for Ukraine becomes less clear if former President Donald Trump retakes the White House.

The air-launched missiles would give the Ukrainian air force a capability only a handful of other nations have: launching a cruise missile over 200 miles from a U.S.-made fourth-generation fighter plane.

While talks continue inside the White House and Pentagon, the administration official warned that there is plenty of work to do before any missiles actually make their way to Ukraine, including making sure that Kyiv’s existing Soviet-era planes and its freshly delivered F-16s can launch the missile at targets over 230 miles away.

The Pentagon is already working with Ukraine on those technical issues, two of the people said.

The JASSM, developed by Lockheed Martin and first fielded in the early 2000s, has been used by the U.S. sparingly in combat and has been shared with only a handful of close allies.

Ukraine already possesses both air and ground-launched missiles provided by the U.S., U.K. and France that can reach almost 200 miles from their launch point, but restrictions on the missiles’ use inside Russia are for now staying in place.

The limitations, which stipulate that Ukraine can’t use U.S.-supplied weapons inside Russia unless it’s just over the border and for self-defense only, have frustrated Kyiv, which has repeatedly asked for a freer hand to strike Russian forces inside their country. It may be too late anyway for Ukraine to use its existing missiles to strike Russian aircraft at their bases, as the Russian military moved their fighters beyond the range of those missiles in May, according to the administration official.

As Ukraine pleads for the U.S. to relax its rules, Moscow has used its fighter planes flying safely inside Russia to launch glide bombs at Ukrainian cities, killing civilians.

Ukrainian parliamentarians and advisers to President Volodymyr Zelenskyy have over the last several months pressed Biden officials and lawmakers on Capitol Hill to send the JASSM. That pressure grew when a cohort of Ukrainian parliamentarians visited Washington in July. Their request made its way to national security adviser Jake Sullivan, one of the people said.

Poland, Australia and Finland have the weapon, while Japan and the Netherlands signed agreements to buy the missiles in July with delivery expected in the coming years. Germany, Greece, Romania and Denmark are also in discussions to buy the missile.

Missile maker Lockheed Martin has delivered over 4,100 JASSMs in various configurations to the U.S. Air Force and allies over the years, with a new production line in Alabama churning out around 45 missiles a month to reach a stockpile goal of 7,200 missiles, according to Pentagon data.

The JASSMs would give Ukraine a significant boost in range, as the F-16s donated this summer by European countries are not expected to fly close to Russian lines for fear of being shot down.

The U.S. and allies have already committed to sending Ukraine a variety of air-to-air and air-to-ground munitions for its F-16s, but the JASSM deliveries would give Kyiv the most powerful and longest-range weapon in its air force’s arsenal.

A cadre of pro-Ukraine U.S. lawmakers has been pressing the administration to loosen restrictions on Kyiv’s ability to fire U.S.-supplied weapons into Russian territory. They argue that the U.S. should keep the momentum going after Ukrainian forces crossed the border into Russia on Aug. 6.

“Certainly we are pushing for additional weapon systems to be supplied to the Ukrainians because the Russian aerial reign of terror has reached a different order of magnitude — maybe several orders of magnitude greater than it was, with different kinds of missiles, glide bombs and drones,” said Sen. Richard Blumenthal (D-Conn.), who returned Tuesday night from Kyiv. Blumenthal declined to comment on any specific weapons under discussion.

The Pentagon has been receptive to the suggestion from Congress to supply the missiles because Russia has been successful at jamming some other American-made, precision-guided weapons.

Joint Chiefs Chair Gen. C.Q. Brown didn’t rule out sending the missiles when Ukraine Caucus Co-Chair Rep. Joe Wilson (R-S.C.) asked at a hearing in April whether the Defense Department was considering the action. How the F-16s would be armed would be part of DOD’s talks with Ukraine Defense Contact Group allies, Brown said.

“As we bring on the F-16s, it’s not only the airplanes, but the training of the pilots, the training of the maintainers — but also making sure we have the weapons to go with it,” Brown said. “That is the dialogue we’re having not only to get the airplanes but to get them to full capability.”

ЕРІН БАНКО, ПОЛ МАКЛІРІ та ДЖО ГОУЛД / By ERIN BANCO, PAUL MCLEARY and JOE GOULD

Джерело / Source: POLITICO

Детальніше / More details: https://www.politico.com/news/2024/08/15/biden-missiles-ukraine-russia-00174147

Опубліковано у Захист і підтримка України, Новини земляцьких об'єднань за кордоном. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.