За крок до нового навчального року

Міністр освіти і науки України ознайомився з ходом підготовки до процесу у Чернігівській області

Харчування, укриття, шкільні автобуси – ці та інші нагальні питання для забезпечення максимально ефективного навчального процесу офлайн на Чернігівщині обговорили освітяни області з профільним міністром, який вчора, 15 серпня, перебував з робочим візитом у нашому регіоні. Нарада відбулася у Корюківському районі.

Звісно, питання номер один, яке ще довго буде на порядку денному, – безпека. За словами Міністра освіти і науки України Оксена Лісового, на Чернігівську область додатково виділять дотації, які будуть перехідними. Їх можна буде спрямувати і на спорудження укриттів. Крім того, вже розподілена субвенція НУШ. Невдовзі кошти зайдуть в область, потім їх буде розподілено у громади.
Пріоритетом залишається стаціонарне навчання. Втім, де це не можливо, зважаючи близькість країни-агресорки, діти навчатимуться онлайн. Тому в районах працюють і над якістю онлайн-освіти.

Не менш важливо – підвіз дітей до опорних закладів, що тягне за собою іншу проблему – стан доріг. Так, часто дітям годинами доводиться долати дистанцію до 30 км. Це виснажує і наражає їх на небезпеку. Транспорт при цьому може вийти із ладу просто посеред дороги. Крім того, залишається відкритим питанням наявності самого транспорту. Автобусів бракувало і до активних бойових дій, а війна забрала ще більше техніки.

Загалом же над поліпшенням безпекового середовища та безпечного довезення до навчальних закладів міністерство активно працюємо з міжнародними донорами.

Цифровізація дошкільної освіти та підвищення престижності професії вихователя за рахунок збільшення заробітної плати – серед питань, які було порушено під час зустрічі. З освітянами громад також обговорили необхідність спрощення умов трансформації освітньої мережі в сільській місцевості та забезпечення у новому навчальному році безкоштовним харчуванням дітей, що мають статус постраждалих внаслідок воєнних дій.

У ході робочого візиту Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та Державний секретар МОНУ Максим Ярмистий побували у двох громадах Чернігівського району. Урядовці оглянули Прогресівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, що в Кіптівській громаді. Там нещодавно відновили традиційний формат навчання.

Як розповів начальник відділу освіти Кіптівської сільської ради Станіслав Пузирний, після початку повномасштабної війни школа працювала тільки дистанційно, бо не мала укриття. Протягом 2023-2024 років його побудували за рахунок державної субвенції та співфінансування з місцевого бюджету, що у квітні дозволило повернути дітей за парти.

Ще одним закладом освіти, який оглянули представники МОНУ, став дитячий садок «Зернятко» у Старому Білоусі, приміщення якого постраждало у 2022 році. Його відремонтувала громада спільно з благодійними організаціями.

За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Опубліковано у Захист і підтримка України, На Чернігівщині. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.