У Міноборони Чехії кажуть, що закуплять боєприпаси для України за рахунок заморожених активів РФ

Частина доходів від заморожених російських активів у Європейському союзі піде на поставку боєприпасів для України, які закуповуватиме Чехія, написала 20 серпня у мережі Х міністерка оборони країни Яна Чернохова.

За її словами, таке рішення ухвалив Євросоюз.

«Таким чином ми можемо закупити ще сотні тисяч одиниць вкрай необхідних Україні боєприпасів великого калібру. Це ще один доказ довіри союзників до Чеської Республіки та нашої ініціативи щодо боєприпасів», – написала міністерка оборони Чехії.

У липні міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Україна до кінця літа отримає ще 100 тисяч боєприпасів у рамках чеської ініціативи з закупівлі снарядів. За його словами, наразі до ініціативи приєдналися 18 країн, 15 із них уже виконали свої обіцянки і зробили свій внесок. Це означає, що є достатньо коштів для того, щоб до кінця року поставити в Україну 500 тисяч боєприпасів.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про перерахування 1,5 мільярда євро доходів від заморожених російських активів на оборону і відбудову України.

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомляв, що перший транш допомоги ЄС із прибутків від російських активів буде витрачений за трьома напрямками: боєприпаси, засоби протиповітряної оборони і підтримка українських виробників.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро. Країни Заходу обговорюють також питання про можливу конфіскацію цих активів, проте воно повʼязане з більшими юридичними труднощами, ніж використання доходів від них.

У МЗС Росії висловлювали обуреннятакими діями і заявляли, що «будь-яке посягання на російську державну власність під прикриттям будь-якого надуманого «репараційного механізму» буде нічим іншим, як крадіжкою на державному рівні».

Джерело: Радіо Свобода

Читайте також: Єллен заявила, що G7 може укласти угоду про надання Україні кредиту на 50 млрд доларів до жовтня

Опубліковано у Захист і підтримка України, Новини земляцьких об'єднань за кордоном. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.