Щедроти барв і сонця і життя. Відлуння талантів родини Саєнків

У 2024 році відзначається 125 років від дня народження Олександра Феропонтовича Саєнка (8 (20) серпня 1899 – 5 березня 1985) – українського митця-декоратора, народного художника УРСР. Ім’я цього художника ЮНЕСКО у 1999 році внесла до списку видатних діячів світової культури. Його мистецтвом надихаються і сучасники.

З нагоди ювілею Олександра Саєнка – видатного діяча поліського краю, 20 серпня в музейній садибі у місті Борзна відбулися урочистості та відкрилася виставка його творів, доньки – Ніни Саєнко – відомої мисткині декоративного мистецтва та онуки – Лесі Майданець-Саєнко – вже теж достатньо знаної талановитої творчої особистості.

Попри війну, українська культура і мистецтво говорять про те, що з нами відбувається, ми переосмислюємо своє минуле та працюємо, щоб українське мистецтво було знаним в усьому світі.

Війна – це завжди руйнування, знищення, смерть. Мистецтво – це творіння життя. Під час Другої світової війни прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль відмовився від пропозиції одного з міністрів скоротити витрати на культуру заради оборони. «А за що ми тоді воюємо?» – запитав Черчилль. Ця історія доводить, що культура і мистецтво важливі навіть в умовах війни.

Нині, під час російсько-української війни, кожен українець боронить свій фронт: військовий, волонтерський, гуманітарний, інформаційний, мистецький…

Незламна родина Саєнків своєю самовідданою працею та унікальними творами національного декоративно-прикладного мистецтва утверджують добро, дарують радість людям. Від людей отримують знання, силу й наснагу. Найвищу свою місію вбачають у служінні народу.

Довгий час українці мало знали про Олександра Саєнка. Крок за кроком відкривала його ім’я і його творчість донька – Ніна Олександрівна Саєнко. Завдяки її зусиллям в 15 країнах світу відбулися виставки творів Саєнка, в 35 музеях в Україні та в 10 музеях за кордоном є його твори.

Ніна Олександрівна видала вже 12 книг і працює над новими. Є книги, присвячені саме батьку – видатному українському митцеві, і є ті, що присвячені роду Саєнків, у яких показано, як життя і творчість продовжуються і передаються від покоління до покоління і розвиваються у новому часовому просторі. У цих книгах висвітлюється також розвиток українського мистецтва ХХ – початку ХХІ століть.

Продовжує славні традиції Саєнківського родоводу і онука – Леся Майданець-Саєнко – кандидатка мистецтвознавства, заслужена діячка мистецтв України, професорка кафедри мистецтва текстилю, вишивки та моделювання костюма Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука та кафедри декоративного мистецтва і реставрації факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського університету імені Бориса Грінченка. Крім того, Леся читає лекції у Педагогічному університеті ім.М.Драгоманова, щосуботи розписує писанки з дітьми в Будинку юнацтва, проводить майстер-класи у благодійній Мистецькій студії імені Олександра Саєнка для глухонімих дітей.

Хочеться відзначити здобутки та досягнення мистецької династії останніх воєнних років.

2023 рік

– Виставка творчих робіт народного художника України Олександра Саєнка у Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному Полтавської області.

– «Кричевський і Саєнко. Майстер і учень» – виставковий проект присвячений двом видатним українцям – великому візіонеру української культури Василю Кричевському та його талановитому послідовнику Олександру Саєнку в Музеї української діаспори у Києві.

2024 рік

– Вийшла друком книга Ніни Саєнко «Український стиль в інтер’єрах

Олександра Саєнка (видавництво АДЕФ-Україна). Книга присвячена дослідженню мистецтва оздоблення інтер’єрів українським художником.

– «Український килим. Золоте перевесло мистецької династії Саєнків» –

Виставка у Національному музеї літератури України у Києві.

– «Золоте перевесло мистецької династії Саєнків» – ювілейна ретро-спективна виставка трьох поколінь мистецької родини у Національному музеї декоративного мистецтва України у Києві.

– Ніна Саєнко нагороджена орденом княгині Ольги І ступеня на відзнаку

її значних здобутків у творчості та мистецтвознавстві, високу активність у суспільному житті.

– Ніна Саєнко стала лауреаткою премії імені Тетяни Яблонської і наго-

роджена медаллю Національної спілки художників України.

– «Слов’янська легенда» – персональна виставка творчих робіт Лесі Майнанець-Саєнко в історичному музеї Вишгородського історико-культурного заповідника. Джерелом натхнення мисткині незмінно є древнє українське мистецтво. Її хвилюють знаки, символи, орнаменти як образи, що народжувались саме на українській – слов’янській землі.

У Музеї-садибі народного художника Олександра Саєнка теж сталися позитивні зміни. Після адміністративно-територіальної реформи 2020 року, коли утворилися нові райони, громади, виявилося, що на утримання музею немає коштів. Майже усіх працівників музею звільнили, залишилась тільки одна директорка. У цих неймовірних умовах Ніна Олександрівна Саєнко знову почала боротьбу за музей. Врешті-решт вдалося оформити його як філію Чернігівського художнього музею імені Григорія Галагана. Вже почалися відновні процеси, сформовано штат. Сподіваємось, що це допоможе музею налагодити активну науково-дослідницьку, збирацьку, патріотично-виховну і презентаційну діяльність.

Віддзвеніло голосними українськими піснями, щирими побажаннями гостей, цікавими зустрічами з творчими особистостями святкування 125-річного ювілею народного художника України Олександра Саєнка. А гостей і шанувальників його творчості зібралося чимало. Серед них:

Людмила Тихонова  – завідувачка фондового відділу Національного музею декоративного мистецтва України;

Оксана Романько – завідувачка науково-освітнього відділу Національного музею декоративного мистецтва України;

Володимир Балибердін – член Національної спілки художників України, Київської організації НСХУ, голова секції декоративного мистецтва, лауреат премії Катерини Білокур, лауреат премії імені Тетяни Яблонської;

Галина Дюговська –  мисткиня  декоративного мистецтва, лауреатка премії імені Катерини Білокур;

Людмила Орішко – відповідальний секретар Товариства «Чернігівське земляцтво»;

Віктор Яскоренкр – голова Борзнянського відділення Товариства «Чернігівське земляцтво»;

Володимир Леміш – почесний член Ради Товариства «Чернігівське земляцтво»;

Алла Істоміна – директорка видавничого дому «АДЕФ-Україна»;

Ігор Шпак – засновник видавничого дому «АДЕФ-Україна»;

Лариса Івашківська – менеджерка видавничого дому «АДЕФ-Україна»;

Петро Нестеренко – доцент  Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв, кандидат мистецтвознавства;

Влада Литовченко – директорка Вишгородського історико-культурного заповідника, кандидат історичних наук;

Тетяна Пошивайло – заступниця директора Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», заслужена працівниця культури України, мистецтвознавиця, етнологиня;

Марія Пошивайло – науковий співробітник Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», кандидатка мистецтвознавства, етнолог;

Олег Проценко – представник достойної родини Проценків – меценатів Музею Олександра Саєнка;

Тарас Компаніченко – український культурний діяч, керівник музичної групи «Хорея Козацька», бандурист, народний артист України;

Олександр Ткачук – режисер служби зв’язків з громадськістю ТРО України;

Ольга Дяченко-лікарка, подруга Ніни Саєнко.

У вітальних виступах зазначалося, що творчість мистецької династії Саєнків упродовж століття відіграє важливу роль у збереженні національної ідентичності та подальшого розвитку українського мистецтва.

Тож, завітайте до Музею-садиби Олександра Саєнка у Борзні. Відчуйте неповторний творчий інтелект діяча мистецтва. Насолодіться атмосферою українського культурного спадку.






Людмила ОРІШКО

Опубліковано у Видатні земляки, Вшанування пам'яті, Заходи Ради земляцтва, Ювілеї | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.