Олександрові Довженку – 130!

10 вересня, 130 років тому, народився Олександр Петрович Довженко – один із найвідоміших письменників і кінорежисерів на планеті Земля.

«Першим поетом у кіно» Олександра Довженка назвали американці, Гомером XX століття – греки. Японці вважали, що найкращі їхні фільми створено під впливом українського режисера. Легендарний англійський та американський кіноактор і кінорежисер першої половини XX століття сер Чарлз Спенсер Чаплін (Чарлі Чаплін) вважав, що слов’янство дало світові в кінематографії лише одного митця, і це – Олександр Довженко.

У доробку Олександра Довженка 20 вславлених кінострічок. Крім зйомок, він ще й писав кіноповісті. Найвідоміша із них– «Україна в огні». Саме за цей твір 1944 року Довженка звинуватили у відкрито проголошених сумнівах щодо боєздатності Червоної армії.

Згодом Довженко так опише ці події у своєму «Щоденнику»:

«Сьогодні роковини моєї смерті. Тридцять першого січня 1944 року мене було привезено в Кремль. Там мене було порубано на шмаття і окривавлені частини моєї душі було розкидано на ганьбу й поталу на всіх зборищах… Я тримався рік і впав. Моє серце не витримало тягаря неправди і зла. Я народився і жив для добра й любові. Мене вбила ненависть великих якраз у момент їхньої малості».

Андрій ПОРТНИЙ, Сосницький селищний голова

Опубліковано у Видатні земляки, Вшанування пам'яті, На Чернігівщині, Ювілеї | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.