Довженко і Демуцький повернулися на Київську кіностудію…

Сьогодні, 13 вересня, на кіностудії імені Олександра Довженка відбулося грандіозне свято з нагоди Дня українського кіно та 130-ї річниці від дня народження класика українського і світового кіно, яким і є Довженко. Поруч нього ще один класик – кінооператор Данило Демуцький, з яким вони зняли кілька фільмів, передусім супершедевр, картину «Земля».

Саме вони і постали в скульптурній композиції авторства Володимира Щура, яку сьогодні урочисто відкрили побіля центрального входу на кіностудію! Можете бачити на фото, як виглядає от сей момент зйомок геніальної «Землі». Та священна мить, яку зупинив скульптор: бо ж це вихідна точка творення, історії нашого кіно.

Ну а потім чого тільки не було на тій кіностудії! Ігри, музика, артисти і фільми студентів. Студенти нині на студії в фаворі, бо новий гендиректор, він же режисер і педагог Андрій Дончик, їх сюди всіляко приманює. І правильно робить – молодим треба дерзать.

Вони й дерзають. Ось кілька з них підступаються до мене, з відеокамерою. Можна взяти у вас інтерв’ю? – А ви знаєте,- нашорошуюсь,- хто я такий? – Знаємо, звичайно. – І хто ж я?- Композитор! – Але ж я не композитор, нічого вам не наспіваю.- Нічого, так скажіть.- Скажу: композитором зеки називали Сергія Параджанова, коли він сидів у концтаборі. Бо слово «кінорежисер» для них було заскладним для розуміння…

Не знаю, чиї-то були студенти, але про Параджанова вони щось знають, а от про зеків точно ні.

Ну, та сьогодні свято, і я побачив на ньому багатьох кінематографістів. Деяких з них можете видіти на фото: Андрій Дончик і скульптор Володимир Щур, голова Спілки кінематографістів Сергій Борденюк і оргсекретар Спілки Олена Парфенюк, актриса Раїса Недашківська, оператор Юрій Гармаш, кінорежисер Володимир Савельєв, працівниця Довженко-центра Тетяна Деркач, першокурсник, студент-кінознавець Кирило Коломієць…




Сергій ТРИМБАЧ

Опубліковано у В громадських організаціях, Видатні земляки, Вшанування пам'яті | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.