Історія поневірянь мумій Лизогубів

Під час підготовки фільму «Седнів таємничий. Мандри мумій Лизогубів» доля звела нас зі співробітниками Національного історико-культурного заповідника «Києво-Печерська лавра». Саме там опинилися декілька мумій цього славетного українського роду після того, як у 1924 році була відкрита родинна усипальниця Лизогубів у підвалі Воскресенської церкви. У двох криптах (північна та південна) було виявлено 44 мумії.

Доля практично кожної з них наразі невідома. Але за допомогою інформації, яка зберігається у Києво-Печерській лаврі, вдалось дещо пролити світло на це питання. Ще трішки інформації додав подарунок колишньої директорки Музею гетьманства Галини Ярової, яка подарувала Садибі родини Лизогубів оригінальні документи щодо цього питання та ще про одну відому постать Седнева – Гриця Золотюсінького.

Зібравши в єдине усі ці матеріали та матеріали чернігівського археолога і спелеолога Володимира Руденка, архітектора Василя Безякіна, седнівського краєзнавця і колекціонера Данила Юхимовича Кисіля були виготовлені банери.

Наразі ці матеріали уже розміщені у підземеллі Воскресенської церки поряд з похованням представника родини Лизогубів.


Андрій КУРДАНОВ, Валерій ДЕМЧЕНКО

Опубліковано у На Чернігівщині, У відділенях | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.