З нагоди знакової дати / Me rastin e një date të rëndësishme

Сьогодні в Косові знакова дата: 24-та річниця заснування Косовського реабілітаційного центру для жертв тортур KRCT – Kosova Rehabilitation Centre for Torture Victims. Для мене це є гарною нагодою привітати колектив знаної неурядової установи, яка має величезну силу змінювати суспільну думку. Знаю, як складно було в Косові навіть промовити ці слова: «сексуальне насильство». А ще важче було налагодити складний механізм допомоги людям, які пережили згвалтування під час війни 1998-99 років. До цього процесу долучили політиків, журналістів, громадськість. Зрештою, цю проблему визнали й на міжнародному рівні.

Передусім, у цьому заслуга засновниці KRCT Feride Rushiti – унікальної особистості, людини надзвичайної енергії та авторитету. Її погляд і милосердна усмішка вселяють надію тисячам людей. Інколи не можу збагнути, звідки в цій тендітній жінці стільки сили. Вона ж посміхається у відповідь: нічого особливого, просто я люблю те, чим займаюся.

Я вдячна долі за те, що звела нас у Приштині минулого року. Ця зустріч стала поворотним моменом і в моїй професійній біографії. Сьогодні розповідаю у своїх матеріалах про досвід Косова з реабілітації людей, котрі постраждали від сексуального насильства під час війни. Вірю, що цей досвід стане корисним Україні.

Зі святом, дорогі мої косовські друзі! Хай ваша праця завжди приносить вам радість і натхнення. Дякую за дружбу.
——-
Sot është një datë e rëndësishme në Kosovë: 24 vjetori i themelimit të Qendrës Kosovare të Rehabilitimit për Viktimat e Torturës QKRMT – Qendra Kosovare për Rehabilitimin e Viktimave të Torturës. Për mua ky është një rast i mirë për të uruar ekipin e një institucioni të njohur joqeveritar, i cili ka fuqi të jashtëzakonshme për të ndryshuar opinionin publik. E di se sa e vështirë ka qenë në Kosovë të thuash edhe këto fjalë: “dhunë seksuale”. Dhe ishte edhe më e vështirë krijimi i një mekanizmi kompleks të ndihmës për njerëzit që i mbijetuan përdhunimit gjatë luftës së viteve 1998-99. Në këtë proces u përfshinë politikanët, gazetarët dhe publiku. Në fund të fundit, ky problem u njoh edhe në nivel ndërkombëtar.

Para së gjithash, kjo është meritë e themelueses së QKRMT-së, Feride Rushiti – një personalitet unik, një person me energji dhe autoritet të jashtëzakonshëm. Pamja e saj dhe buzëqeshja e dhembshur ngjallin shpresë te mijëra njerëz. Ndonjëherë nuk mund ta kuptoj se ku ka kaq shumë forcë kjo grua e brishtë. Ajo buzëqesh: asgjë e veçantë, thjesht më pëlqen ajo që bëj.

I jam mirënjohës fatit që na bëri bashkë në Prishtinë vitin e kaluar. Ky takim ishte një pikë kthese në biografinë time profesionale. Sot në materialet e mia po flas për përvojën e Kosovës në rehabilitimin e personave që kanë vuajtur nga dhuna seksuale gjatë luftës. Unë besoj se kjo përvojë do të jetë e dobishme për Ukrainën.

Gëzuar festën miqtë e mi të dashur kosovarë! Puna juaj le t’ju sjellë gjithmonë gëzim dhe frymëzim. Faleminderit për miqësinë tuaj.

Людмила МАКЕЙ / Lyudmila MAKEY

Опубліковано у Новини земляцьких об'єднань за кордоном | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.