З Великоднем!

Дорогі земляки!

Сердечно вітаю вас з прийдешнім святом Пасхи –

Світлого Христового Воскресіння!

12042015

Серед усіх світських і церковних свят Великдень посідає особливе місце. Церква називає його «святом над святами і Торжеством над торжествами», бо Воскресіння Христове стало поворотною подією в історії людства. Через Свої страждання, хресну смерть і Воскресіння Син Божий звершив наше спасіння від рабства гріху та смерті.

Якщо до Воскресіння Христового влада гріха над людиною була абсолютна, і всі, навіть старозавітні праведники, після смерті душею потрапляли у шеол, тобто пекло, то через Воскресіння ця влада зла і гріха над людством зруйнована. Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, – співає Церква – і тим, хто у гробах, життя дарував.

Тепер зло і гріх мають над нами лише ту владу, яку ми самі даємо їм над собою. А смерть стала тимчасовою, бо, як свідчить Писання, коли при кінці світу Господь вдруге прийде у славі, всі померлі – і праведники, і грішники – воскреснуть, душі з’єднаються з оновленими вічними тілами. І тоді буде Страшний Суд, на якому за справами кожного, добрими чи злими, буде визначена вічність для кожної людини – блаженне буття із Богом у раю чи страждання у пеклі з дияволом і його слугами.

Тож, святкуючи Христове Воскресіння ми маємо привід для радості, що найбільші наші вороги, зло і смерть, нами з Божою допомогою можуть бути подолані. Але Великдень є також і приводом замислитися, на якому боці у боротьбі добра зі злом ми стоїмо і який життєвий шлях – до Бога чи від Нього – ми торуємо своїми думками, словами, ділами.

Боротьба зла проти добра, брехні проти правди, темряви зі світлом триває. «Диявол з Богом бореться, а поле битви – серця людей», писав Федір Достоєвський. І наш час є тому підтвердженням. Але я глибоко переконаний і впевнений, що завдяки взаємній підтримці, допомозі, виявленню дієвої любові до ближніх та до нашої Батьківщини України ми, з Божою поміччю, вийдемо переможцями і з нинішніх випробувань. Бо на боці України є правда, а там де правда – там Бог і перемога.

Сердечно вітаю всіх вас, дорогі брати і сестри, земляки! Земляцький рух – це також один з виявів заповіданої Богом любові до ближнього через любов до рідного краю, до отчого дому, до історії, культури, духовних традицій батьківської землі. Тож від усього серця хочу побажати, щоби слова нашого гімну сповнювалися у житті – хай Чернігівське земляцтво розквітає і росте!

120420151

Миру, добра і Божого благословення зичу всім вам!

Воістину Христос Воскрес!

ЄВСТРАТІЙ, Архієпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ Київського Патріархату

Опубліковано у Інше. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.